Till skillnad från OS i Tokyo, där klättring hade en uppsättning medaljer att dela ut, och således endast en disciplin, har vi nu två.

De discipliner som gäller är: Speed och Boulder & Lead

För frågor, mer information samt användande av bilder och text, kontakta oss på marknad@klattercentret.se. Fler bilder finns att tillgå vid förfrågan.

Information om varje disciplin hittar du efter sändningstiderna. För vår favorittippning i respektive disciplin, läs mer här!


Tider för klättring i OS

Allt direktsänds med svensk kommentator på Max och ingen annanstans. Ni som tidigare sett klättring på Discovery Plus kommer att behöva ladda ner/byta till Max för att se OS-sändningarna.

Måndag, 5 augusti

10:00 – Men’s Boulder & Lead semi-final: Boulder
13:00 – Women’s Speed qualification, seeding
13:40 – Women’s Speed qualification, elimination

Tisdag, 6 augusti

10:00 – Women’s Boulder & Lead semi-final: Boulder
13:00 – Men’s Speed qualification, seeding
13:40 – Men’s Speed qualification, elimination

Onsdag, 7 augusti

10:00 – Men’s Boulder & Lead semi-final: Lead
12:28 – Women’s Speed quarter-finals
12:46 – Women’s Speed semi-finals
12:55 – Women’s Speed finals

Torsdag, 8 augusti

10:00 – Women’s Boulder & Lead semi-final: Lead
12:28 – Men’s Speed quarter-finals
12:46 – Men’s Speed semi-finals
12:55 – Men’s Speed finals

Fredag, 9 augusti

10:15 – Men’s Boulder & Lead final: Boulder
12:28 – Men’s Boulder & Lead final: Lead

Lördag, 10 augusti

10:15 – Women’s Boulder & Lead final: Boulder
12:28 – Women’s Boulder & Lead final: Lead


Hur funkar de olika grenarna?

Speed

14 män och 14 kvinnor har kvalificerat sig och föga oväntat handlar det om att klättra snabbast.

  • Den standardiserade väggen är 15 meter hög och 5 grader överhängande
  • Det är alltid samma led som klättras och även greppen är standardiserade
  • Startpositionen är valfri med minst en fot på startplattan
  • Tiden räknas från startsignal till att klättraren nuddar stopplattan som markerar slutet av leden

Även om alla mått är desamma, skiljer sig olika speedväggar mycket åt.

  • Texturen på själva väggen är olika grov och har därmed mer eller mindre friktion. Det finns ett minimivärde för detta, men ingen övre gräns.
  • Olika årgångar av greppen skiljer sig åt. I korthet har de blivit bättre för varje version och de nyaste (årgång 2023) är bäst. Tidigare årgångar ställer högre krav på exakthet, dvs att man tar greppen på exakt rätt ställe, jämfört med de nyaste.

Starttider under 0,1s räknas, precis som i friidrott, som tjuvstart. En skillnad här är dock att intervallet för startsignalen alltid är detsamma, så den tävlande måste medvetet se till att inte starta när hen vet att startsignalen kommer.

Med “att starta” menas här att man rör på den fot man har på startplattan. Kroppen i övrigt får med andra ord röra sig innan startsignalen.

Det är skillnad på officiella och inofficiella tider. Officiella tider kan bara noteras på tävlingar som dels har en jurypresident från IFSC och dels har en vägg som har inspekterats och godkänts av representanter från IFSC.


Världsrekordhållaren Aleksandra Miroslaw under VM i Bern 2023. Foto: Björn Pohl.

I kvalet har alla två chanser på sig att få en så bra tid som möjligt, en på varje bana. Resultatet avgör vem som möter vem i kvalets andra del. Här möter 1:an den på 14:e plats, 2:an den på 13:e och så vidare, i en utslagningstävling.

Segrarna i varje heat går vidare till finalrundan, liksom den av förlorarna som har den bästa tiden. Totalt åtta stycken.

Finalrundan inleds med fyra kvartsfinaler, där vinnarna går vidare till semifinal.

Förlorarna i semifinalerna möter varandra för att göra upp om bronset och vinnarna möts i en direkt avgörande final om Guldet.

I herrklassen kommer det sannolikt att krävas tider en bra bit under 5 sekunder, gissningsvis runt 4.7 och i damklassen åtminstone söder om 6.5 sekunder.

Idag, april 2024, ligger världsrekorden på 4,79s (män) resp. 6,24 (kvinnor).

Vem vinner? Läs vårt tips här!


Rendering av speedväggen som används i alla standardiserade tävlingar.

Boulder & Lead

Precis som namnet antyder handlar det här egentligen om två grenar: Boulder & Lead.

Tanken är att den som behärskar de båda disciplinerna bäst överlag vinner guldet.

Högsta möjliga totalpoäng är 200: 100 i Lead och 100 i Boulder.

20 män och 20 kvinnor har kvalificerat sig. Tävlingen inleds praktiskt taget med en semifinal i boulder respektive lead, därefter går de 8 bästa vidare till final. Även finalen avgörs i bägge grenar med ett samlat slutresultat.

Boulder

I Boulder tävlas det utan rep på lägre väggar ovanför en tjockmatta. De tävlande har ett antal så kallade problem att ta sig an. Dessa kan beskrivas som kortare leder och är unika för varje tävling.

Varje problem har en definierad start och ett slut. Fyra tejpbitar markerar var händerna och fötterna, i valfri ordning, ska placeras. Den tävlande måste uppvisa kontroll av såväl start- som slutposition. Ett problem räknas som klarat (toppat) när det markerade toppgreppet vidrörs kontrollerat med båda händerna


Sorato Anraku tar första zongreppet under VM i Bern 2023. Foto: Björn Pohl.

Poängsystemet för boulder

I Boulder klättras fyra problem. Varje problem kan ge upp till 25 poäng. En skillnad jämfört med Boulder som egen disciplin är att det i OS finns två zongrepp istället för ett.

Första zongreppet är värt 5 poäng, det andra 10 och toppen 25.

0,1 poäng dras av för varje misslyckat försök.

  • Ex 1: Top på första försöket -> 25p
  • Ex 2: Zon 2 på andra försöket -> 9,9p
  • Ex 3: Zon 1 på tredje försöket -> 4,8p


Rendering av den bouldervägg som kommer att användas under OS i Paris.

Lead

Här handlar det kort sagt om att komma så högt som möjligt på en led.

Leden blir vanligtvis successivt svårare och det finns ofta speciellt komplexa/svåra sektioner för att skilja de tävlande åt. Klättrarens uppgift är att hitta den mest effektiva vägen upp för att på så sätt utnyttja sina krafter optimalt. På vägen upp måste den tävlande säkra sig genom att kontinuerligt lägga (“klippa”) repet i samtliga “quickdraws” (karbiner hängande i slingor från väggen). Detta måste även ske i rätt ordning. Så länge inget annat än grepp och vägg (som rep, bultar och quickdraws) belastas är det tillåtet att klättra tillbaka ner för att exempelvis vila eller byta sekvens.


Janja Garnbret vid det första poänggivande greppen under VM i Bern. Foto: Björn Pohl.

Poängsystem för lead

Även i Lead är maxpoängen 100 poäng. För det krävs att den tävlande når toppen och klipper i toppankaret.

De sista 40 greppen på leden är poänggivande. Poäng fås genom att den tävlande “kontrollerar” ett grepp. Om greppet dessutom “används”, det vill säga att den tävlande förflyttar kroppens tyngdpunkt på ett signifikant sätt i riktning mot nästa grepp, ges ytterligare 0,1 poäng.

De första tio poänggivande greppen ger 1 poäng/grepp, nästa 10 ger 2p, sedan 3p och slutligen 4p för de sista 10 greppen: 10 + 20 + 30 + 40 = 100.

Grepp nedanför de 40 sista ger alltså inga poäng, hur långt de tävlande måste klättra för att få poäng varierar lite, men ofta runt 10 grepp.

Precis som vanligt är maxtiden 6 minuter, men tiden har bara betydelse i det osannolika fallet att alla andra möjligheter till separation med hjälp av countback är uttömda.

Vem vinner? Läs vårt tips här!

logo-red
Sitemap
X