Klättra med barn – Särskilda regler för klättring med barn

En klätterhall är en spännande och rolig miljö. Det är också en farlig miljö. Du som vuxen har ett ansvar för både barnens och din egen säkerhet. Därför måste du se till att reglerna följs. Denna information om särskilda regler behöver du som besöker Klättercentret med barn känna till, för att ditt besök ska bli så säkert och trivsamt som möjligt för alla.

familj lek

Bild från Klättercentret Telefonplan

Bouldering för barn

I Gallerian har vi bara bouldering, en klätterform där du klättrar utan rep på väggar som är ca 3,5 meter höga och har tjockmattor under. Bouldering är roligt även för barn och vi bygger problem (det är vad lederna som du klättrar i bouldering kallas) i alla olika svårighetsgrader. Om det är första gången så kan klättring med topprep dock passa bättre, vilket vi erbjuder på våra andra anläggningar i Stockholm.

Gallerian är även en mindre anläggning så vi vill uppmärksamma att det inte går att ta med barnvagn in i lokalen.

Om du vill börja klättra med ditt barn är vårt absolut bästa tips att boka en prova på kurs genom att klicka vidare till någon av våra andra anläggningar i Stockholm.

Välj en lugn tid

På vardagkvällar 17-21, samt helger 12-16 är det som mest folk i våra lokaler. Under övriga tider är det både lugnare och säkrare att klättra med barn.

Säker bouldering

Om du vill bouldra med ditt barn så är det viktigt att du läser igenom reglerna för säker bouldering. Säg gärna till i receptionen om det är första gången så hjälper vi er.

En person åt gången

Klättra endast en person åt gången. Klättra inte under varandra.

Lek inte med repen

Repen ska användas till klättring.

Lek inte i gymmet

Lek med redskapen är ej tillåtet och kan vara farligt. Gymmet är till för träning.

Spring inte

Springande barn är en risk för dem själva och för de som klättrar och säkrar.

Ett barn – En Vuxen

Varje barn under 12 år måste ha en aktiv och ansvarig vuxen med sig i boulderområdet. Är det flera barn som vill klättra måste de vänta på golvet utanför mattorna. Detta rekommenderas även för barn över 12 år.

Passa/Spotta ditt barn

I klättervärlden kallas det att ”spotta”. Det betyder att se till att klättraren har en fri yta att landa på och att klättraren landar i balans på fötterna. Barn måste ha en vuxen som ”spottar” hela tiden. Den som spottar måste också se till att inte hamna i vägen för andra klättrare.

12-årsgräns för bouldering

Bouldering rekommenderas inte för barn under 12 år. Det är tillåtet att vara yngre, men du som vuxen måste vara medveten om att väggar och mattor inte är anpassade för barnens längd och vikt, så klättra endast halva vägen upp.

X