Klättra med barn – Särskilda regler för klättring med barn

En klätterhall är en spännande och rolig miljö. Det är också en farlig miljö. Du som vuxen har ett ansvar för både barnens och din egen säkerhet. Därför måste du se till att reglerna följs. Denna information om särskilda regler behöver du som besöker Klättercentret med barn känna till, för att ditt besök ska bli så säkert och trivsamt som möjligt för alla.

familj lek

Välj en lugn tid

På vardagskvällar 17-21, samt helger 12-16 är det som mest folk i våra lokaler. Under övriga tider är det både lugnare och säkrare att klättra med barn.

Klättra topprep!

Klättring med topprep på de höga väggarna medför inte de riskerna som bouldering gör. Vi rekommenderar därför det istället. Vill du prova på topprepsklättring eller lära dig hur det går till? Läs mer här!

Har du redan gått en kurs och lärt dig säkra ditt barn tar du som säkringsperson med dig ditt gröna eller röda kort och hänger synligt på selen. Läs mer här om säker repklättring. 

Säker bouldering

Vid bouldering med barn under 12 år gäller en aktiv vuxen per barn. Kommer du hit med fler än ett barn får endast ett barn vara aktivt åt gången medan de andra barnen får vänta på sin tur.

En person åt gången

Klättra endast en person åt gången. Klättra inte under varandra.

Lek inte med repen

Repen ska användas till klättring.

Lek inte i gymmet

Lek med redskapen är ej tillåtet och kan vara farligt. Gymmet är till för träning.

Spring inte

Springande barn är en risk för dem själva och för de som klättrar och säkrar.

Ett barn – En Vuxen

Varje barn under 12 år måste ha en aktiv och ansvarig vuxen med sig i boulderområdet. Är det flera barn som vill klättra måste de vänta på golvet utanför mattorna. Detta rekommenderas även för barn över 12 år.

Passa/Spotta ditt barn

I klättervärlden kallas det att ”spotta”. Det betyder att se till att klättraren har en fri yta att landa på och att klättraren landar i balans på fötterna. Barn måste ha en vuxen som ”spottar” hela tiden. Den som spottar måste också se till att inte hamna i vägen för andra klättrare.

12-årsgräns för bouldering

Bouldering rekommenderas inte för barn under 12 år. Det är tillåtet att vara yngre, men du som vuxen måste vara medveten om att väggar och mattor inte är anpassade för barnens längd och vikt, så klättra endast halva vägen upp.

X