Vett & Etikett

För att göra din, och andras, upplevelse så kul och bra som möjligt här på Klättercentret har vi gjort en lista med saker du bör tänka på när du vistas i hallen. Glöm inte att också läsa Svenska Klätterförbundets regler, dom hittar du också i hallen. Ha kul!

Lämna företräde

Se till att ingen annan klättrar ovanför eller för nära dig innan du börjar klättra. Klättrare på väggen har företräde. Tänk på att ett boulderproblem kan sluta längre åt sidan än det börjar och att problem och leder kan korsa varandra. Dessutom kan klättrare komma “flygandes” vid hopp eller fall.

Ett försök i taget

Vad som räknas som ett försök kan vara lite svårdefinierat. Halkar du av startgreppet kanske du vill prova en gång till direkt. Håll kontakt med dom andra som väntar på att få klättra och fråga om det är okej att du kör igen. För att ditt försök ska bli så bra som möjligt så titta hur problemet eller leden går innan du går fram till väggen. Glöm inte att titta på vilka problem eller leder som korsar ditt och om det redan är någon på väggen.

Se upp!

När du rör dig i hallen behöver du hela tiden ha uppsyn för att se var det finns andra klättrare på väggarna. Tänk på att fallzonen är svår att beräkna och håll ett så stort avstånd som möjligt från väggarna. Ju närmre du står väggen, desto större risk är det att någon faller på dig.

Fri landning

Hjälp varandra med att hålla mattorna fria från vattenflaskor, mobiler och andra föremål som gör ont att landa på – men även varandra. Sitt inte på bouldermattan, men om du verkligen måste så respektera om någon vill att du ska flytta på dig innan de börjar klättra. Flytta dig då så att du inte är i fallzonen för någon annan klättrare.

Kläder är snyggt!

Klättra inte barfota eller i bar överkropp, för din säkerhet och allas trivsel.

Turordning

Tänk på att alla vill klättra, men kanske inte är lika bra på att ta för sig. Hjälp varandra att se till att ingen behöver vänta för länge på att göra sitt nästa försök. När du väntar på att det ska bli din tur så håll avstånd till väggen och se till att landningen är fri för den som klättrar. Dessutom blir det väldigt svårt att komma fram till väggen om alla står nära.

Borstning

För att greppen ska ha kvar sin friktion för alla som klättrar finns det borstar utplacerade i hallen. Borsta bort din krita medan och efter du klättrat. Det är grymt för dig, för det blir lättare att sända ditt projekt, och bra för alla andra som också vill komma upp för problemet.

Spraya inte

Att spraya är att skrika beta, alltså hur problemet eller leden ska klättras, på ett okänsligt och ofta ganska överlägset sätt. Det uppskattas säkert av vissa, men fråga gärna innan du löser problemet åt en annan person (eller fintar bort hen helt och hållet).

Tänk på språket!

Klättring kan vara väldig frustrerande. Tänk på att dina svordomar och liknande hörs och inte uppskattas av alla.

Passning/Spotting

Passa, eller spotta som det kallas på klätterlingo, innebär att en person är med på mattan och kan hjälpa till och fånga upp en klättrare vid fall. Som passare hjälper du också med att se till att ingen går in under den som klättrar. Det är okej att be om att bli passad om man misstänker att man kan falla tokigt. Glöm inte att fråga innan du börjar passa någon om det är okej att du gör det.

X