FAQ – Vanliga frågor & svar

Vänligen läs igenom våra vanligaste frågor innan ni kontaktar oss. I de flesta fall hittar ni det ni söker här, snabbt och enkelt.

Börja klättra

Kan jag komma till Klättercentret och testa klättring?
Om du inte har tidigare erfarenhet av klättring så erbjuder vi prova-på kurser. Både i öppen grupp samt privat. Vilka tider dessa går hittar i schemat över fasta kurser. Utöver det har vi under Skollovs Prova På som passar både barn, ungdomar och vuxna.

Det är också möjligt att komma och bouldra. Bouldering sker på väggar som är ca 4,5 m höga och du hoppar ner på tjockmattor placerade under väggarna. Du kan träna bouldering utan att ha några särskilda förkunskaper, däremot behöver du förstå vilka säkerhetsregler som gäller i boulderrummet. För lite extra skjuts och kunskap rekommenderar vi Boulderintroduktionen.

Vilket är det bästa sättet att komma igång med klättringen?
Vill du komma igång ordentligt från början med din topprepsklättring är en Topprepskurs den bästa tänkbara starten. Du kommer att få lära dig om hur du säkrar, om utrustning och teknik för att sedan göra en uppklättring för Grönt kort/Topprepskort.

Du kan också välja att börja bouldra och här ger Boulderintroduktionen en bra grund. Har du bouldrat ett tag rekommenderar vi Boulderträning för vuxna.

Jag saknar klätterkamrat, kan jag komma ändå?
Det finns två alternativ om du vill klättra på egen hand. Det första är att bouldra. För att bouldra behöver du förstå våra säkerhetsregler som finns anslagna på anläggningarna.

Det andra alternativet, om du vill repklättra, är att använda någon av våra automatsäkrare (auto-belay) som finns på alla våra Stockholmsanläggningar. För att använda dessa krävs att du har grönt kort/topprepskort samt förstår säkerhetsaspekterna.

Du kan anmäla dig som en person till de flesta kurser vi erbjuder.

Klättring för barn

Mitt barn vill klättra – vad erbjuder ni?
Här finns några olika alternativ. Du kan välja att gå en t ex en Familjekurs. Här lär du dig hur du ska säkra ditt klättrande barn och kursen ger dig de kunskaper du behöver för att göra en uppklättring för Grönt kort/Topprepskort.

Ditt barn kan också börja i Klätterskolan (terminsträning). Då tränar barnet regelbundet tillsammans med oss under hela terminen. För de yngre barnen, i repklätterträningen, krävs att en vuxen är närvarande och deltar aktivt.

För att prova klättring erbjuder vi flera olika aktiviteter under skolloven.

Läs gärna igenom Klättercentrets föreskrift om hur du klättrar säkert med barn innan ditt besök.

Bokning & betalning

Hur bokar jag in mig på en kurs eller företagsaktivitet?
Genom att ringa vår kundservice på 08-730 00 93, eller skicka e-post till kundservice@klattercentret.se.
Företagsaktiviteter bokas via event@klattercentret.se.

Titta gärna i schemat över fasta kurser för att veta vilka tider kursen går som du är intresserad av.

För klätterskolan, terminsträning och läger gäller separata anmälningsformulär som du hittar på respektive kurssida.

Hur betalar jag min kurs?
Du betalar den i receptionen i samband med (första) kurstillfället. Undantag för privatpersoner är klätterskola/terminsträning och läger som betalas mot faktura.

Organisationer (t ex företag, skolor, föreningar) kan betala mot faktura. Korrekt organisationsnummer, referens och fakturaadress måste anges.

Hur av- eller ombokar jag en kurs eller företagsaktivitet?
Du ringer direkt till den anläggning där du ska gå kursen, eller skickar e-post till den anläggningen. solna@klattercentret.setelefonplan@klattercentret.se eller akalla@klattercentret.se

Vilka regler gäller för av- eller ombokning av kurs eller företagsaktivitet?
För de flesta av våra kurser gäller att vid avbokning senare än 24 h innan kursstart debiteras hela beloppet. Undantag från detta är nedan.

  • Sportklätterkurs ute: Plats avbokas senast 10 dagar innan kurstillfället.
  • Barnkalas: Avbokning ska ske en vecka (7 dagar) innan.
  • Företagsaktivitet: Avbokning ska ske 3 dagar innan.
  • Läger: Avbokning som sker senare än två veckor (14 dagar) innan kursstart debiteras en anmälningsavgift om 500 kr. Vid avbokning senare än en vecka (7 dagar) innan debiteras hela beloppet.
  • Klätterskola: Vid avbokning senare än en månad (30 dagar) innan kursstart debiteras en anmälningsavgift om 500 kr. Efter påbörjad terminskurs görs återbetalning endast i särskilda fall.

Gemensamt är att om inte avbokning sker innan föreskriven tid ovan debiteras hela beloppet. På kurs som ej är förskottsbetald skickas en faktura. Vid sjukdom eller skada krävs läkarintyg för återbetalning.

Säkerhet

Vad är Grönt kort/Topprepskort?
Grönt kort gäller för topprepsklättring. Alla personer som vill topprepssäkra hos oss på Klättercentret måste göra ett praktiskt och ett teoretiskt prov, en så kallad uppklättring. En uppklättring visar att du har de nödvändiga kunskaperna för topprepssäkring. Om du går en nybörjarkurs hos oss, t.ex. Grundkurs i inomhusklättring, så får du i kursupplägget möjligheten att göra en uppklättring. Som godkänd får du ett bevis på att du är behörig säkringsperson, ett så kallat Grönt kort. Detta kort ska alltid bäras synligt på selen under klättring. Du kan också bli ombedd att visa upp ditt Gröna kort i receptionen.

När du besöker Klättercentret för första gången, måste du visa ditt gröna kort i receptionen, eller göra proven innan du får säkra en annan person. Vi har fasta tider för uppklättring.

Kom ihåg att du kan alltid bouldra utan Grönt kort.

Måste jag gå en kurs om jag inte har Grönt kort?
Du har redan kunskaper om inknytning, säkring, kommandoord, utrustningshantering, risker och regler? I så fall kan du komma till en av våra anläggningar och göra en uppklättring för att ta behörighetskortet Grönt kort/Topprepskort. Notera att en uppklättring inte är en utbildning, utan endast en kontroll. Du gör uppklättringen med en av våra Hallvärdar. Hallvärdstiderna hittar du i schemat här.

Om du inte har tillräckligt med kunskaper, eller om det var länge sedan du klättrade rep, bör du gå en Grundkurs i inomhusklättring för att se till att du kan och/eller får öva.

Vad är en kamratkontroll?
Innan du och din klätterkamrat ska börja topprepsklättra ska ni alltid utföra en s k kamratkontroll. Med “alltid” menar vi för varje led ni klättrar, varje gång ni byter rep och varje gång ni byter den person som klättrar och den som säkrar.

Kamratkontrollen innebär att ett antal saker ska kontrolleras innan klättringen påbörjas. Det är detaljer som kan missas och som du kommer vara tacksam för att du eller din kamrat upptäckt i kamratkontrollen. De saker som kontrolleras rör bl a inknytning, säkring och kommandoord.

Gör alltid kamratkontroll och bidra till en säkrare klättermiljö.

Vad har ni för åldergränser?
Att topprepssäkra en annan människa är att ha dennes liv i sina händer. För att vi på Klättercentret ska känna oss trygga med att utfärda ett Grönt kort, d v s tillåtelse att i våra lokaler få säkra en annan person, ska man ha fyllt 15 år. Undantag till detta är om ett barn går i klätterskolan. Då har vi förmånen att följa den personens utveckling och kan göra en individuell bedömning baserat på flera klättertillfällen. I klätterskolan kan man få göra uppklättring från det att man fyllt 12 år, baserat på instruktören bedömning.

I boulderrummet arbetar vi enligt ett barn – en vuxen. Det innebär att varje barn under 12 år måste ha en aktiv och ansvarig vuxen med sig. Har du ansvar över flera barn som vill klättra, måste de vänta på golvet utanför mattorna. Du som vuxen måste också vara medveten om att väggar och mattor inte är anpassade för barnens längd och vikt, så klättra endast halva vägen upp.

Presentkort

Vad ingår i mitt presentkort?
På ditt presentkort står det t ex vilken kurs som presentkortet gäller för. Om du har ett öppet belopp kan du välja själv. Du kan köpa kurs, träningskort, handla i butiken eller i caféet helt valfritt.

Du kan lösa in ditt presentkort på valfritt Klättercentret.

Kan jag byta om jag vill ha något annat än det som står på mitt presentkort?
Ja det går bra. I receptionen kan de hjälpa dig med vilket värde som finns på presentkortet. Du betalar mellanskillnaden på plats om det behövs.

Vad händer om jag inte handlar för hela beloppet?
Då spar du resterande belopp på ditt presentkort till nästa köptillfälle.

Hur länge är mitt presentkort giltigt?
Det är giltigt ett år från datumet då det utfärdades. Kortet ska vara inlöst före utgånget datum, men det går bra att boka och i förskott betala en kurs som kommer att hållas senare.

Kan jag köpa presentkort utan att ta mig till en reception på Klättercentret?
Nej, det går tyvärr inte.

Kan jag lämna tillbaka ett köpt presentkort och få pengarna tillbaka?
Nej, öppet köp och bytesrätt gäller inte på presentkort.

Övrigt

Vad ska jag tänka på inför mitt besök på Klättercentret? Ska jag ha med mig något?
Det finns låsbara skåp så kom ihåg att ta med ett eget hänglås. Skulle du glömma finns möjlighet att köpa ett i receptionen. Det finns också dusch och bastu, så om du vill använda dessa måste du ta med egen handduk.

Finns det något speciellt att att tänka på när jag ska vara med på en kurs eller företagsaktivitet?
Se till att komma i god tid innan kurs- eller aktivitetsstart så att du hinner byta om, prova ut hyrskor där det ingår och få kontakt med din instruktör. På flera av våra kurser gäller att om du kommer för sent finns inte möjlighet att hoppa in.

Hur ska jag vara klädd?
Du behöver lite oömma kläder med rörelsefrihet för att klättra. Det är träning, så klä dig för det. Särskild utrustning som du behöver finns att hyra på plats, eller ingår som en del i våra kurser (med några få undantag för klätterskor).

Det är inte tillåtet att klättra barfota. Om du inte har egna klätterskor eller inte vill hyra ett par, går det bra med gymnastikskor för inomhusbruk.

Vad kostar det?
Se under respektive flik Priser & bokning, Kurser & events, samt Företag.

X