La Sportiva Legends Only 2016

14241666_1420349311325093_3786539283947162792_o

Den 26 november arrangerades La Sportiva Legends Only för 6:e gången. Nu för första gången i Akalla, vilket naturligtvis var lite spännande i och med att det var vårt först event där. Det visade sig att lokalen funkade mycket bra!

Träningen

Under träningssessionen på torsdagen såg det ut som att det framförallt fanns två kandidater till att bli årets Legend: Alex Megos och Chon Jongwon.

Alex såg superstabil och stark ut och klättrade samtliga problem minst en gång, medan Chon hade svårt för det sista (röda) problemet och bara klarade cruxmovet en enda gång. Problemet i sin helhet gjorde han inte. Kokoro Fujii såg ut at kunna vara en dark horse även om han egentligen bara klarade två problem på träningen.

Rustam Gelmanov hade det svårt att hitta lösningar på ett par problem, delvis pga av sin (brist på) längd, medan Jimmy hämmades lite av en tidigare fingerskada.

201611legendsonly32256

201611legendsonly32680

Tävlingen

Det visade sig att indikationerna från torsdagen stämde ganska bra och Alex och Chon följdes åt och gjorde både de tre första problemen på första försöket. Kokoro skuggade med ett misslyckat första försök på första problemet som enda plump i protokollet.

201611legendsonly33697

Det fjärde problemet blev avgörande. Alex, som tidigare hade kunnat göra det flera gånger, ville nu lite för mycket och la för lite tryck på sin häl. På första försöket halkade hälen av i starten, men trots det lyckades han på något omöjligt sätt hänga kvar med bara två fingrar på den slopiga listen. Han kämpade sig tillbaka upp och ett tag såg det ut som att han skulle sätta problemet trots allt, men till slut kom verkligheten ikapp och han föll på näst sista movet.

201611legendsonly33387

201611legendsonly32443

Chon och Kokoro cruisade båda problemet och Jimmy kom betydligt närmare än under träningen, men ingen cigarr.

Sista problemet, ett minimalistiskt rött problem med minimala grepp skulle avgöra. Om Chon klarade det på första försöket var han oslagbar. Men…han hade som sagt bara klarat cruxmovet en enda gång på träningen… Han gjorde första movet, matchade på en omöjligt liten crimp, tryckte in vänsterhandens fingrar i en skarv mellan väggsektionerna, placerade ut vänsterfoten och.. halkade av med samma fot! Det ska egentligen inte vara möjligt att hålla sig kvar på väggen i det läget, men på något sätt lyckades Chon kontrollera svingen och sätta tillbaka foten!

Resten av flytten gjorde han med maximal koncentration och även om det var på håret tog han sig  till toppen och segern.

Den lycka Chon kände när han stod ovanpå väggen och tog emot publikens hyllningar gick inte att ta miste på. Att ens komma hit och tävla hade varit en dröm och att sedan vinna…

Enormt!

201611legendsonly33809

Resultat

Jongwon Chon – KOR, 5 Toppar, 5 Försök

Kokoro Fujii – JAP, 5 Toppar, 7 Försök

Alexander Megos – GER, 4 Toppar

Rustam Gelmanov – RUS, 2 Toppar, 4 Bonus

Jimmy Webb – USA, 2 Toppar, 2 Bonus

Hela tävlingen

Highlights

La Sportiva Legends Only is sponsored by

La Sportiva
Klättercentret
Euroholds
Entre Prises
Hydro Flask
Blocz
Aloma Naprapati

X