Klättra med barn

En klätterhall är en spännande och rolig miljö. Det är också en farlig miljö. Du som vuxen har ett ansvar för både barnens och din egen säkerhet. Därför måste du se till att reglerna följs. Denna information om särskilda regler behöver du som besöker Klättercentret med barn känna till, för att ditt besök ska bli så säkert och trivsamt som möjligt för alla.

familj lek

Välj en lugn tid

På vardagskvällar 17-21, samt helger 12-16 är det som mest folk i våra lokaler. Under övriga tider är det både lugnare och säkrare att klättra med barn.

Vilken klättring passar mitt barn?

Barn 1-4 år

Alla barn kan klättra på våra väggar men vi rekommenderar att barn i denna ålder bör vänta tills de blivit något äldre för att få en bra upplevelse. 

Barn 5-6 år

Repkättring rekommenderar vi för barn i denna ålder. Det är ett säkert och uppskattat sätt att klättra för mindre barn. Bouldering är inte lika anpassad för barn och innebär därmed större risker. Alla barn upp till och med 6 år går in gratis med en betalande vuxen. 

Rekommenderade kurser
Prova på
Prova på privat
Barnkalas (från 6 år)

Barn 7-12 år

Från och med 7 år rekommenderar vi att barn kan börja klättra som aktiv träning. Vi rekommenderar repklättring framför boulder men tillåter barn att bouldra med aktiva föräldrar. Att vara en aktiv förälder innebär att man är en vuxen per klättrande barn, att passa barnet under all bouldering och endast klättra halva vägen upp. Var god se fler rekommendationer under avsnittet säker bouldering. Börja gärna med de barnanpassade bouldergraderna 3 och 3+. Träningskort för juniorer är rabatterade.

Rekommenderade kurser
Klätterskola/Terminsgrupp (från 7 år, startar vt-2021)
Prova på
Prova på privat
Skollovs prova på
Barnkalas (Från 6 år)

Barn 12-17 år

Från och med 12 års ålder får barn klättra på boulderväggarna utan att ha krav på att en aktivt passande vuxen. Från och med 15 års ålder har man möjlighet att gå en topprepskurs för att ta ett “grönt kort”. Träningskort för juniorer är rabatterade.

Rekommenderade kurser
Klätterskola/Terminsgrupp (från 7 år, startar vt-2021)
Prova på
Prova på privat
Skollovs prova på 
Familjekurs (grönt kort för föräldrar)
Boulderintroduktion

Säker bouldering

Vid bouldering med barn under 12 år gäller en aktiv vuxen per barn. Kommer du hit med fler än ett barn får endast ett barn vara aktivt åt gången medan de andra barnen får vänta på sin tur.

En person åt gången

Klättra endast en person åt gången. Klättra inte under varandra.

Lek inte med repen

Repen ska användas till klättring.

Lek inte i gymmet

Lek med redskapen är ej tillåtet och kan vara farligt. Gymmet är till för träning.

Spring inte

Springande barn är en risk för dem själva och för de som klättrar och säkrar.

Ett barn – En Vuxen

Varje barn under 12 år måste ha en aktiv och ansvarig vuxen med sig i boulderområdet. Är det flera barn som vill klättra måste de vänta på golvet utanför mattorna. Detta rekommenderas även för barn över 12 år.

Passa/Spotta ditt barn

I klättervärlden kallas det att ”spotta”. Det betyder att se till att klättraren har en fri yta att landa på och att klättraren landar i balans på fötterna. Barn måste ha en vuxen som ”spottar” hela tiden. Den som spottar måste också se till att inte hamna i vägen för andra klättrare.

12-årsgräns för bouldering

Bouldering rekommenderas inte för barn under 12 år. Det är tillåtet att vara yngre, men du som vuxen måste vara medveten om att väggar och mattor inte är anpassade för barnens längd och vikt, så klättra endast halva vägen upp.

X