Certifierad verksamhet

Alla är försäkrade

skf_certifierad

Som klättrare och säkringsperson är du försäkrad via Sveriges klätteranläggningars branschorganisation (KABO) när du klättrar på Klättercentret.

Vi är även certifierade av Svenska Klätterförbundet.

Utöver detta kan du även ansluta dig till Svenska Klätterförbundet och komplettera med en försäkring som även gäller klättring på andra platser.

Certifierad Klätterverksamhet

På Klättercentret tar vi säkerheten på största allvar och vi har bedrivit en certifierad verksamhet ända sedan Svenska Klätterförbundet påbörjade sitt certifieringsarbete. Våra anläggningar uppfyller Svenska Klätterförbundets högsta säkerhetsnivå för certifierad klätterverksamhet. Det innebär bl.a. att vi arbetar med behörighetskort (se nedan), att vi kontinuerligt utbildar all vår personal för att få en säkrare verksamhet, samt att klättermiljön i hallen är utformad så att den ytterligare bidrar till säkerheten.

Du kan läsa mer om Svenska Klätterförbundets certifiering av klätterväggar på Svenska Klätterförbundets hemsida.

Behörighetskort – Grönt eller Rött

När man klättrar på topprep så arbetar man alltid i lag om två personer, d.v.s. en person som klättrar och en annan som säkrar. Att säkra en klättrare är ett stort ansvar – man ansvarar för en annan människas liv. Du som klättrare ska vara noggrann med att kontrollera att den person som säkrar dig vet vad han/hon gör. Se till att din säkringsperson har Grönt eller Rött kort. Det Gröna kortet krävs för topprepssäkring, medan det Röda krävs för både ledsäkring och ledklättring (när man klättrar upp med ett rep för att sedan sätta fast det i toppen). Kortet ska alltid bäras synligt på selen vid klättring och säkring.

TopprepskortLedkort

Hur får jag ett behörighetskort?

Samtliga personer som säkrar en annan klättrare måste på Klättercentret praktiskt visa för en behörig instruktör att de kan säkra på rätt sätt samt skriva ett kort teoriprov. Detta kallas för uppklättring. Bedömer instruktören dig som godkänd så får du ett behörighetskort, ett Grönt eller Rött kort, som måste hänga synligt på selen när du är i klätterhallen.

Uppklättringar sker på tider då vi har Hallvärdar på plats. Hallvärdstiderna hittar du i schemat med fasta kurser. Notera att du måste ha fyllt 15 är för att få göra en uppklättring för Grönt kort. Undantaget är 12 år, vilket gäller för deltagare i klätterskolan.

Om du aldrig har säkrat förut rekommenderar vi vår grundkurs i inomhusklättring. Vill du lära dig ledsäkra rekommenderar vi vår kurs i ledklättring.

X