Teknikkurs – bouldering

Bouldering utgör den största delen av klättringen i vår anläggning och därför har vi valt att fokusera våra teknikkurser på just bouldering. En teknikkurs är för vuxna en 6 timmar lång kurs uppdelat på tre tillfällen. Att lära sig klätterteknik är en investering i ett livslångt klättrande. Vissa har det naturligt, andra tränar upp det. De flesta av oss är dock överens om att det är svårt att se oss själva klättra och att ett extra par ögon kan vara ovärdeligt i inlärningen av nya rörelser. På teknikkurserna så får ni hjälpa av våra duktiga tränare som med sina ögon, och sin förståelse för klättring tillsammans med en växande övnings repertoar hjälper er att se klättringen ur en annan vinkel.

Teknikkurs bouldering – vuxen

Vem kan gå kursen?

Teknikkurserna anpassas efter gruppen. Våra tränare läser och lyssnar in var ni befinner er som klättrare och vad ni är nyfikna på. Därefter lägger de upp nivån på samtliga passen att passa gruppen. Är det en spridd grupp så hittar vi en gemensam nämnare där alla får ut något av kursen. Genom att låta oss veta innan vilken nivå ni befinner er på, eller om ni har specifika önskemål så kan vi lättare ge er de tips som ni önskar. I och med att kursens nivå anpassas så kan alla klättrare, oavsett nivå söka kursen. De mer avancerade klättrarna uppmuntras att boka en privatkurs där vi kan lägga alla övningar på en högre nivå.

Kursens upplägg

Del 1 – säkerhet

Under det första tillfället så håller vi fokus på säkerhet. Vi pratar om fallteknik, fallzon och spotting. För nybörjaren så lär vi ut sätt att ta sig ner från väggar, identifiering av riskfyllda flytt, korrekt fallteknik och fallvinklar. Vi övar på grundläggande spotting av klättrare men det stora fokuset läggs på att klättraren ska bli säkrare i sina fall och landningar. För de som har klättrat ett tag så tittar vi på riskfyllda flytt och riskpositioner, tittar på strategier för att undvika dåliga fall (om möjligt) och att göra en riskbedömning. Vi tittar närmre på spotting av flytt och vinklar för att förbättra vår förmåga även där.

Under tillfälle 1 så går vi även igenom hur bouldering går till för de som är nya. Vi pratar begrepp som problem, handgrepp, fotsteg och grundläggande namn på rörelser.

Det är också här tränarna lyssnar in gruppen för att hitta rätt nivå till de kommande teknikpasset.

Del 2 – teknik

Del två anpassas efter gruppens nivå och intresse. Det kan vara allt från grundläggande teknik till problemslösnings strategier eller övningar för mer långsiktig utveckling. Under passet så värmer vi upp ihop, går igenom ett par workshops med tekniker och klättrar sedan ute i hallen. Förutom de workshops som är gemensamma för gruppen kan klättraren också få individuella tips på hur hen kan förbättra sin klättring.

I familjekursen så fokuserar vi på att lära ut övningarna på ett sådant sätt att familjen sedan kan fortsätta med dem på egen hand. Vi fortsätter att jobba med säkerheten i hallen, fallzoner, fallteknik och spotting av klättrare.

Del 3 – Hållbart klättrande

Under den sista delen av kursen så fokuserar vi på hållbarhet. Vi vill att alla som vill klättra hela livet också ska få förutsättningar för detta. Vi använder oss av skadestatistik för att identifiera de vanligaste klätterskadorna och utgår från dem. För vuxna så innebär det att vi tittar på övningar i gymmet, eller av klätterväggen, som ger grundläggande styrkeförutsättningar. Vi jobbar även med mobilitet i leder som ofta kräver detta i klättring.

I familje kursen så lär vi istället ut koordinations övningar. Detta då barn i växande ålder kan få ut mycket av att lära sig att röra sin egna kropp. Koordination är centralt i klättring och passar därför också bra till våra vuxna deltagare.

Hur bokar jag in mig på en kurs

Ibland så lägger vi ut kursdatum på hemsidan som alla är välkomna att söka. Om det inte finns tillgängliga datum så mejla oss en förfrågan på skane@klattercentret.se. Om ni är en grupp om två till tre personer som är intresserade så kan vi antingen lägga upp en privatkurs för er eller öppna upp en kurs under dagar och tider som passar er och våra instruktörer.

 

X